Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 15.10.2013 .
Un studiu al Comisiei Europene a dezvăluit că imigranţii fără loc de muncă din UE reprezintă o parte foarte mică a celor care cer asistenţă socială în statele membre ale Uniunii, relevă BBC News.
Studiul, realizat de o firmă de consultanţă pentru executivul comunitar, sugerează că declaraţiile legate de “turismul pentru beneficii” la scară largă în Uniunea Europeană sunt exagerate.
Cu toate acestea, guvernul de la Londra vrea în continuare reguli stricte în UE în privinţa accesului la aceste beneficii. În majoritatea ţărilor UE studiate, proporţia imigranţilor europeni în rândul beneficiarilor de ajutoare sociale era sub 5%.
Comisia Europeană spune că imigranţii UE continuă să aducă o contribuţie netă la finanţele ţărilor gazdă, plătind mai multe taxe decât primesc ca beneficii. Potrivit celui mai recent raport, imigranţii şomeri din UE reprezintă 1% din totul populaţiei Uniunii. În Marea Britanie cifra a fost de 1,2% în 2011 şi 2012.
“Studiul a demonstrat că nu există dovezi, în literatura de specialistate sau consultări, care să arate că principala motivaţie pentru cetăţenii UE de a emigra şi a locui în alte ţări membre ar fi aceea de a primi ajutoare sociale, ci au un scop legat de găsirea unui loc de muncă sau reîntregirea familiei”, precizează raportul firmei ICF-GHK.
Studiul a analizat cazurile de beneficiari care nu contribuie la sistemele de asistenţă socială şi au acces la asigurări de sănătate sau primesc ajutoare băneşti. Cetăţenii UE au dreptul de a circula liber în toate cele 28 de state membre ale Uniunii, pentru a-şi stabili domiciliul acolo sau pentru a munci sau a solicita ajutoare sociale, deşi condiţiile variază de la o ţară la alta. Majoritatea ţărilor UE se află şi în zona Schengen, unde controalele la graniţă sunt minimale.
Între 2003-2012 a existat o creştere a numărului total de imigranţi din interiorul UE de la 1,3% la 2,6% din totalul populaţiei UE, potrivit studiului. Perioada se referă la extinderea spre Est a Uniunii şi criza datoriilor din zona euro, care au determinat creşteri ale migraţiei de la est şi sud spre vest şi nordul Europei.
În acelaşi timp, rata “non-activităţii economice” între migranţii UE a scăzut la 33% de la 47%.
Mai mult de două treimi din imigranţi inactivi din UE sunt pensionari, studenţi şi şomeri, şi nu rude ale imigranţilor sau cei care îşi stabilesc domiciliul acolo. Cel mai mare număr de imigrabţi UE inactivi, pe cap de locuitor sunt în Luxemburg (13,9%), Cipru (4,1%), Belgia (3%) şi Irlanda (3%).