UPDATE/ Ucraina: Preşedintele Ianukovici a părăsit Kievul, dar declară că nu demisionează. Poliţia a trecut de partea protestatarilor. Iulia Timoşenko a fost eliberată

De Anne-Marie Blajan | 22.2.2014 .

UPDATE: Iulia Timoşenko a fost eliberată din închisoare. Preşedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul, dar a anunţat într-o intervenţie televizată că nu are intenţia de a demisiona. Protestatarii au preluat controlul ministerelor şi au ocupat administraţia prezidenţială. Parlamentul a votat un premier dintre liderii Opoziţiei.

UPDATE: Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, anunţă pe Twitter că a convenit cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, să sprijine noul Guvern al Ucrainei şi să-l ajute să negocieze un pachet financiar de la FMI.

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, cel care i-a convins vineri pe liderii Opoziţiei ucrainiene să semneze Acordul cu Ianukovici, explicându-le că dacă nu o vor face, vor avea legea marţială, armată, şi vor muri toţi, l-a contrazis sâmbătă pe ministrul rus de Externe, spunând că în Kiev nu este vorba despre o lovitură de stat, iar legile votate azi în Parlamentu Ucrainei sunt legale.

UPDATE 17.46: Iulia Timoşenko a fost eliberată. Maşina în acrre se află fostul premier a părăsit spitalul – penitenciar şi se îndreaptă spre aeroport, de unde va lua un avion spre Kiev. Ea este aşteptată în Piaţa Independenţei din Kiev.

UPDATE: Parlamentul a votat în unanimitate (328 de voturi, toţi cei prezenţi ) destituirea lui Victor Ianukovici şi acuzarea acestuia pentru încălcarea drepturilor omului şi abdicarea de la obligaţii ce-i revin.

Parlamentarii s-au ridicat în picioare, au aplaudat şi au intonat imnul naţional, după vot.

Votul vine după ce acesta anunţase că va demisiona, dar apoi s-a răzgândit şi a promis că nu va părăsi Ucraina şi nu va demisiona.

De asemenea, s-a votat şi data deja aprobată pentru alegeri anticipate, 25 mai 2014.

UPDATE: Şi Armata a anunţat, printr-un comunicat, că “rămâne credincios poporului ucrainean” şi că nu se va implica într-un conflict politic. Comunicatul se încheie cu sloganul protestatarilor: “Glorie Ucrainei!” şi este semnat de şeful Statului Major.

UPDATE: Mii de persoane manifestă pe străzile oraşului Sevastopol, Crimeea, unde staţionează flota rusă din Marea Neagră. Ei cer reunificarea cu Rusia.

UPDATE: Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, acuză liderii Opoziţie de nerespectarea Acordului semnat vineri.

De asemenea, acesta susţine că opoziţia este condusă de extremişti şi pogromişti care pun în pericol suveranitatea Ucrainei şi ordinea constituţională.

Serghei Lavrov cere Germaniei, Franţei şi Poloniei să-şi folosească influenţa pe care o au asupra Opoziţiei, pentru a asigura respectarea imediată a Acordului din 21 februarie.

UPDATE:  Victor Ianukovici: “Eu sunt preşedintele legitim şi nu intenţionez să demisionez!”

Preşedintele Victor Ianukovici este în direct la televiziunea UBR şi tocmai a declarat că nu demisionează,  iar ceea ce se întâmplă acum la Kiev este o lovitură de stat de tip fascist. “Nu semnez nimic cu bandiţii care terorizează ţara”, a spus Victor Ianukovici.

De asemenea, a “promis” poporului că nu va demisiona şi că va opri cu orice preţ vărsarea de sânge.

Presa locală comentează însă tonul deloc hotărât al discursului lui Victor ianukovici.

UPDATE: Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, le cere două tabere să respecte Acordul semnat vineri la Kiev şi să continue negocierile în vederea unui Guvern provizoriu.

“Situaţia rămâne deosebit de fragilă”, se spune într-un comunicat al ministrului, care consideră că prioritatea este “angajarea negocierilor în vederea formării unui guvern provizoriu (…). Este cel mai important lucru ca Ucrainei să i se ofere un guvern stabil, acceptat de ambele părţi”.

UPDATE: Ostap Semerak, consilier al liderului opoziţiei Arseniy Yatseniuk, a confirmat pentru Kyiv Post că Yatseniuk a discutat cu Victor Ianukovici şi acesta i-a spus că demisionează.

Până acum exista doar informaţia, transmisă de Ianukovici prin reprezentantul său în Parlament, potrivit căreia preşedintele este pregătit să demisioneze.

Pe de altă parte, asistenta Iuliei Timoşenko şi-a corectat informaţia anterioară, declarând că doar se pregăteşte eliberarea fostului premier.

Mai mulţi simpatizanţi ai acesteia s-au adunat în faţa spitalului Ukrzaliznytsya, unde este internată Iulia Timoşenko.

UPDATE: Parlamentul a votat eliberarea imediată a Iuliei Timoşenko (cu 322 de voturi), numirea lui Arsen Avakov ca ministru de Interne şi înlocuirea Procurorului General.

Parlamentul a votat cu 314 de voturi alegerea liderului opoziţiei Oleksandr Turchynov în funcţia de premier interimar.

UPDATE: Reuters transmite o declaraţie a Guvernului numit de Victor Ianukovici în care se spune că ministerele lucrează normal şi vor transfera activităţile către noul cabinet, în pace.

UPDATE: În jurul orei 12.00, Ministerul de Interne a dat publicităţii în care a anunţat că Poliţia este de partea poporului: Poliţia serveşte poporul din Ucraina şi împărtăşeşte dorinţa de schimbare a poporului. Ne înclinăm în memoria celor decedaţi”.

Vitali Klitciko a anunţat că alegerile anticipate vor avea loc cel târziu pe data de 25 mai.

Mulţimea a luat cu asalt proprietatea de milioane de euro a lui Victor Ianukovici, Mezhyhyria, unde protestatarii vor să înfiinţeze un muzeu al corupţiei.

Oamenii vor să viziteze domeniul, aşa cum s-a întâmplat în 1989 cu Palatul Primăverii, ca să vadă luxul în care a trăit Victor Ianukovici.

Pentru a preveni vandalizarea clădirii au fost puse gărzi şi se organizează un sistem pentru turul proprietăţii, în grupuri mici, una dintre reguli fiind să nu se permită intrarea celor care poartă mască.

Ianukovici a încercat să distrugă documentele din imobil, înainte de a-l părăsit, în jurul orelor 02.40 – protestatarii au pescuit mai multe hârtii în apropierea Kiev Sea (cel mai mare rezervor de apă din Kiev), de pe râul Dnipro. Printre documente se află şi o listă neagră a jurnaliştilor, potrivit Kyiv Post.

Acordul semnat vineri de reprezentanţii opoziţiei proeuropene, preşedintele Viktor Ianukovici şi nu i-a mulţumit pe protestarii aflaţi de trei luni în Piaţa Independenţei.

Aceştia au decis vineri seara să continue protestul şi i-au dat un ultimatum preşedinelui – să demisioneze până sâmbătă, ora 10.00.

La ora 10.00, când a expirat ultimatumul, Viktor Ianukovici părăsise deja Kievul. Unele publicaţii susţin că el ar fi plecat ţara, dar Interfax scrie că în noaptea de vineri spre sâmbătă acesta se afla la Harkov, iar Reuters citează şi ea o sursă care afirmă că Viktor Ianukovici ar fi încă în Ucraina.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »