Vaticanul a canonizat doi papi – Papa Ioan Paul II a devenit sfânt

De Anne-Marie Blajan | 28.4.2014 .

Biserica Catolica a canonizat duminică doi foşti papi: Papa Francisc i-a declarat sfinți pe Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, în fața unei mulțimi de 800. 000 de credincioși veniți din întreaga lume, relatează AFP.

”Îi declarăm și îi definim sfinți pe preafericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinților și stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiți cu evlavie printre sfinți”, a declarat solemn papa argetininian, în Piaţa Sfântul Petru, aclamat mulțime, în timp ce clopotele răsunau în tot orașul Roma.

Cardinalul Angelo Amato, Prefect pentru Cauza Sfinților, a formulat cererea de trei ori, pentru a marca astfel solemnitatea demersului: „Sfinte Părinte, Sfânta Biserică, încrezătoare în promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul Dreptății, îl roagă pe Sanctitatea Voastră să binevoiască să îi treacă pe acești fii aleși în rândul sfinților”.

Francisc l-a îmbrățișat înainte pe Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând printre cardinali. Papa emerit Benedict al XVI-lea a sosit duminică dimineața în Piața Sfântul Petru, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea.

Cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, fostul suveran pontif german, sprijinindu-se în baston, îmbrăcat în alb și purtând mitră, i-a salutat pe cardinalii și episcopii prezenți.

Prezența sa la acest moment istoric pentru Biserica Catolică, în contextul în care trăiește discret la Vatican de la retragerea de anul trecut, amplifică valoarea excepțională a evenimentului la care au fost așteptate aproape un milion de persoane.

Cardinalul Joseph Ratzinger, în calitate de Prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a fost unul din cei mai apropiați colaboratori ai Papei Ioan Paul al II-lea, fiind strâns legat de majoritatea deciziilor Suveranului Pontif. În calitate de ‘peritus’ (expert) al cardinalului de Koln Josef Frings, el a participat cu idei novatoare la Conciliul Vatican II (1962-1965), lansat de Ioan al XXIII-lea.

Papa Ioan Paul II, primul papa care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă dupa schisma dinn 1054

În apropierea altarului vor fi aduse două relicve ale papilor ce vor fi canonizați: o fiolă cu sângele lui Ioan Paul al II-lea și un fragment de piele ce aparține lui Ioan al XXIII-lea.

Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Josef Wojtyla) a fost una dintre figurile emblematice ale sfârșitului de secol XX, prin contribuția sa la căderea comunismului, însă și-a îndepărtat numeroși credincioși prin pozițiile conservatoare privind familia și morala.

Viața și activitatea sa au depășit granițele lumii catolice devenind, în sfertul de veac de pontificat (unul dintre cele mai lungi pontificate din istorie), una dintre cele mai populare persoane din lume.

”Papa polonez” a înfruntat Curia Romană și a favorizat contactul direct cu mulțimea, lăsându-se atins și luând copii în brațe. Succesul este imediat, în special în America Latină, unde presa l-a supranumit ”globe-trotterul Evangheliei” sau ”atletul lui Dumnezeu”.

A creat ”zilele mondiale ale tineretului”, care adunau milioane de tineri. A apărut întotdeauna deschis problemelor lumii, dialogului cu islamul, cu iudaismul și cu alte religii necreștine, a conservat o linie extrem de conservatoare în privința chestiunilor legate de familie și morală.

Pentru o parte a opiniei publice, principala zonă de umbră rămâne condamnarea contraceptivelor și a prezervativelor. Într-o lume în care SIDA făcea milioane de victime, acest lucru a creat un decalaj de neînțelegere și a îndepărtat de biserică numeroși catolici.

Au apărut și voci care îi reproșează lipsa de determinare și transparență în fața cazurilor de pedofilie comise în cadrul bisericii.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care s-a deplasat într-o țară majoritar ortodoxă, prin vizita în România din perioada 7-9 mai 1999.

Vizita în țara noastră a fost recunoscută drept unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice ale secolului trecut, cu atât mai mult cu cât invitația adresată suveranului pontif de către Patriarhul Teoctist (1915-2007) a fost prima adresată de un cap al Bisericii ortodoxe unui conducător al Bisericii catolice de la Marea Schisma din 1054.

Începutul decăderii sale fizice s-a petrecut în anul 1992, când apar primele semne ale maladiei Parkinson, boală care îi îngreuna munca. S-a stins din viață la 2 aprilie 2005, fiind înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub basilica San Pietro din Roma.

Mulțimea adunată la funeraliile Suveranului Pontif, a exclamat ”santo subito” (”Sfânt de acum”).

Papa Ioan al XXIII-lea a devenit sfânt

Papa Ioan al XXIII-lea (1958-1963) (Angelo Giuseppe Roncalli) s-a născut la 25 noiembrie 1881, la Sotto il Monte (Bergamo), într-o familie de țărani săraci.

A urmat școala primară la Bergamo, a fost instruit de un preot din Carvico, iar la vârsta de doisprezece ani a intrat la seminarul din localitate. În 1901, o bursă a Fundației Cerasoli i-a permis să meargă mai departe la Apollinaris, în Roma, unde a studiat Istoria Bisericii cu Umberto Benigni.

A fost hirotonit preot în 1904. Timp de nouă ani a fost secretar al diocezei Bergamo și profesor de apologetică, istoria bisericilor și patrologie. În timpul Primului Război Mondial, mai precis între 1915-1918, a fost duhovnic pentru cei necăjiți și neajutorați.

Sfântul Conclav l-a ales Papă, la 28 octombrie 1958, fiind cel de-al 259-lea Suveran Pontif din istoria Bisericii Catolice. Pontificatul său a fost consacrat în principal pregătirii celui de-al doilea Consiliu ecumenic al Vaticanului, anunțat pentru 25 ianuarie 1959, dar inaugurat la 11 octombrie 1962.

Cele două enciclice elaborate de Papa Ioan al XXIII-lea — ”Mater et magistra” (1961), axată pe probleme sociale, și ”Pacem in terris” (1963), adresată tuturor credincioșilor, nu doar celor catolici — au avut un larg ecou în lumea clericală.

S-a stins din viață la 3 iunie 1963, în Cetatea Vaticanului, în urma unui cancer. A fost înmormântat la 7 iunie 1963, în cripta catedralei Sf. Petru din Roma.

Canonizarea este ultimul grad al proclamării sfințeniei unei persoane. Este un act solemn și definitiv celebrat de Episcopul Romei ca urmare a constatării unei a doua minuni, înfăptuite prin mijlocirea fericitului, minune care nu poate fi explicată prin posibilitățile științei empirice la data petrecerii sale.

Cultul său este extins acum la întreaga Biserică Catolică, fiind trecut numele în canonul sfinților, lista oficială a sfinților din Biserica universală.

 

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Adrian N Ionescu

Turcia va produce împreună cu Rusia sisteme antirachetă S-500 – anunț Recep Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că achiziţionarea sistemului de apărare rusesc S-400 este o afacere încheiată şi a adăugat că Ankara va […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Rusia a reprimit drept de vot în Consiliul Europei

Rusia rămâne membră a Consiliului Europei duupă ce, vineri, membrii acestei organizații au ajuns la o înțelegere care rezolvă disputa care a început odată cu […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Premierul Theresa May promite demisia, dacă Parlamentul aprobă în iunie acordul Brexit

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a acceptat să plece din fruntea guvernului, dar numai dacă acordul de ieșire a Regatului Unit din UE va fi […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia Europeană a amendat 5 bănci pentru manipularea pieței valutare

Comisia Europeană a anunțat joi că a aplicat amenzi în valoare totală de 1,07 miliarde de euro băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan și Royal Bank […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Frontul IT&C: SUA cresc presiunile pe China, UE refuză un război tehnologic

În vreme ce SUA a lansat o nouă serie de reglementări comerciale care țintesc China și în special schimburile cu produse tehnologice sensibile pentru securitatea […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Comisia Europeană a amendat 5 bănci pentru manipularea pieței valutare

Comisia Europeană a anunțat joi că a aplicat amenzi în valoare totală de 1,07 miliarde de euro băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan și Royal Bank […] ... 
Citeste mai departe »

“Facilități pentru medicii de familie care deschid cabinete în provincie – proiect de lege USR” is locked Facilități pentru medicii de familie care deschid cabinete în provincie – proiect de lege USR

Senatorul USR Adrian Wiener și deputatul USR Tudor Pop au depus săptămâna aceasta la Parlament un proiect de lege în baza căruia autoritățile locale ar […] ... 
Citeste mai departe »

Abuzul momentului e de fapt un șantaj: Poștașii vor lucra gratis pentru PSD în schimbul plății unor drepturi și al ”nepolitizării” Poștei, recunoaște Matei Brătianu

Comitetul Executiv al Sindicatului Liber din Poșta Română a decis încheierea unui protocol cu PSD, document prin care factorii poștali se obligă să colecteze informații […] ... 
Citeste mai departe »

UE ar putea introduce vize pentru americanii care vor să intre în spaţiul Schengen, din 2021

Cetăţenii Statelor Unite care vor să călătorească într-unul din cele 26 de state membre ale spaţiului Schengen vor avea nevoie de viză începând din 2021. […] ... 
Citeste mai departe »

Manifestație a jurnaliștilor croați împotriva cenzurii și a presiunii exercitate prin procese

Sute de jurnalişti croaţi au manifestat în centrul Zagreb, sâmbătă, împotriva înmulţirii proceselor care vizează reprezentanţi ai acestei bresle şi care în ochii acestora echivalează cu cenzura. […] ... 
Citeste mai departe »