Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 19.4.2013 .
Atribuţiile viitorului Parchet European ar trebui să abordeze probleme transnaţionale semnficiative, a declarat europarlamentarul Monika Hohlmeier, membru al grupului Partidului Popular European, al comisiei de buget şi
al comisiei pentru crima organizată, corupţie şi spălare de bani, pentru ziariştii bulgari din Bruxelles, relatează Focus News.
Potrivit europarlamentarei, Biroul Procurorului European n-ar trebui să se ocupe cu cazuri simple, zilnice, de criminalitate, care se referă doar la o ţară, pentru că nu poate prelua competenţele birourilor procurorilor naţionali. Ci ar trebui să fie ca organizaţiile Eurojust şi Europol.
În prezent, Europol are în jur de 450 de angajaţi care coordonează munca poliţiştilor din Europa, dar anchetele de poliţie sunt realizate de poliţiştii naţionali. Sunt realizate prin munca poliţiei bulgare, de pildă, sub coordonarea Europol.
Acesta ar fi şi cazul Procurorului European, care ar trebui să coordoneze şi să direcţioneze investigaţia crimelor mai importante transnaţionale, dar şi să întărească politica naţională de inculpare a celor mai grave forme de infracţiune, a spus sursa citată.
Viitorul Parchet European va investiga, într-o primă etapă, infracţiuni financiare care afectează interesele UE, a anunţat marţi, la Sofia, directorul Oficiului European Antifraudă (OLAF) Giovanni Kessler, citat de Agerpres.
Kessler a participat la o conferinţă internaţională la Sofia, alături de preşedintele serviciului Eurojust, Michele Coninsx, şi procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov.
Giovanni Kessler a menţionat că unele state sunt sensibile în legătură cu înfiinţarea unei asemenea instituţii, care va prelua o parte din competenţele naţionale ale statelor membre UE. În opinia lui, o soluţie poate fi găsită numai prin dialog.
Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a apreciat că Parchetul European va trebui să acţioneze în colaborare strânsă cu sistemele de justiţie naţionale. La rândul său, Michele Coninsx a susţinut că această instituţie va avea nevoie de ajutorul experţilor din poliţia şi parchetul de la nivel naţional.
Şeful OLAF a adăugat că nu va fi creat un Cod de procedură penală european, ci doar o serie de reguli valabile pentru toate statele membre. Ancheta propriu-zisă se va desfăşura potrivit legislaţiei naţionale din fiecare ţară a Uniunii Europene.