Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 9.1.2013 .
Protestatari pro-Marea Britanie au atacat poliţiştii cu pietre şi bombe cu petrol, la Belfast, pentru a şasea noapte consecutivă, relatează Reuters.
O mulţime de circa 100 de persoane, majoritatea adolescenţi, a atacat ofiţerii, marţi seara, în estul oraşului, dar poliţiştii nu au apelat, cum s-a întâmplat cu o noapte înainte, la tunurile cu apă şi bastoanele de cauciuc pentru a opri violenţele.
Manifestaţiile au început luna trecută, după ce consilierii locali, majoritatea pro-Irlanda, au decis să se pună capăt unei tradiţii de un secol de arborare a steagului britanic pe clădirea primăriei în fiecare zi.
Afacerile au avut de suferit din cauza violenţelor de stradă, cele mai dure din ultimii 15 ani, de la încheierea acordului de pace ce a pus capăt unui conflict de 30 de ani din Irlanda de Nord. “Cunoaştem deja situaţia unor investitori care nu mai doresc să vină în Irlanda de Nord din cauza acestor ciocniri violente”, a anunţat Confederaţia Industriei Britanice într-o declaraţie, precizând că protestele violente au un impact negativ asupra afacerilor locale şi turismului.
Majoritatea protestelor au cuprins circa 200-300 de participanţi, poliţiştii anunţând 106 arestări, dintre care 81 de persoane au fost inculpate pentru atacarea forţelor de ordine.
Majoritatea locuitorilor din Belfast nu doresc ca provincia aflată sub controlul Marii Britanii să se întoarcă la perioadele sângeroase, în care au murit 3.600 de oameni în 30 de ani. “Sunt, tehnic, un loialist, pentru că sunt protestant şi respect valorile britanice, şi, să fiu sincer, nu cred că steagul ar trebui dat jos. Violenţele însă şi bombele cu petrol aruncate în poliţişti nu vor rezolva problema în mod constructiv”, a spus un localnic, Marianne McDonald.
Drapelul unionist, care va fi arborat doar 17 zile pe an, va fi ridicat miercuri, pe sediul primăriei din Belfast, pentru prima oară de la începutul revoltelor, cu ocazia zilei de naştere a ducesei de Cambridge, soţia prinţului William.