Vizita lui Traian Băsescu la Chișinău. România – printre investitorii mici în Republica Moldova

De Luminita Bogdan | 17.7.2013 .

Președintele Traian Băsescu s-a aflat miercuri într-o vizită la Chișinău și a subliniat că “R.Moldova nu are alternativă la drumul pe care să şi-l aleagă decât drumul european” “ România va rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al R.Moldova, respectând în acelaşi timp şi opţiunile de neutralitate militară ale R.Moldova”, a spus șeful statului.

Republica Moldova se pregătește să parafeze la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, de la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar România este principalul susținător al Chișinăului în procesul de apropiere de UE.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, de asemenea, că România va acorda 6.000 de burse pentru studenții din Republica Moldova pentru anul de studii 2014-2015.

Guvernul României a oferit 5.500 de burse pentru anul 2013-2015, cu 500 mai mult decât anul anterior.

În același timp, șeful statului a asigurat că România va continua să acorde banii din grantul de 100 de milioane de euro promis Republicii Moldova, dar pentru aceasta trebuie să existe proiecte. “Guvernul de la Chişinău este cel care decide care sunt proiectele pe care le propune pentru a fi finanţate din contul acestui grant şi că deocamdată Chişinăul a decis că acestea să fie proiectele de interconectare energetică”, a declarat președintele României.

În ianuarie 2010, președintele Traian Băsescu a anunţat într-o vizită la Chișinău că România va acorda Republicii Moldova un grant de 100 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani, pentru proiecte sociale şi de infrastructură. Până în prezent, România a acordat din acest grant 8,5 milioane de euro pentru a ajuta la depăşirea efectelor inundaţiilor din 2010 şi va furniza alte nouă milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea energetică a Moldovei.

Alte trei proiecte energetice între România și Republica Moldova vor prinde contur în cursul acestui an: liniile de înaltă tensiune Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Goteşti-Fălciu.

Președintele Nicolae Timofti a anunțat, la rândul său, că discuțiile cu șeful statului român au vizat și necesitatea construirii unor noi poduri peste râul Prut în regiunea oraşului Ungheni şi localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu din România.

Investitorii români și Republica Moldova

România este principalul partener comercial din UE al Republicii Moldova , însă investițiile românești peste Prut lasă de dorit, în pofida eforturilor depuse atât de autoritățile de la București, cât și de cele de la Chișinău pentru a schimba situația.

Experții de peste Prut au explicat pentru cursdeguvernare.ro că situația ar putea fi îmbunătățită prin proiecte tranfrontaliere din domeniul energetic sau turism, dar și prin dezvoltarea unor proiecte la nivel local.

Viorel Chivrigă, expert la IDIS Viitorul, spune că s-a făcut prea puțin ca investitorii români să se simtă confortabil în R. Moldova.

Expertul consideră că o explicație ar fi climatul investițional din Republica Moldova, prezentat drept atractiv, însă în continuare cu probleme pentru oamenii de afaceri, îndeosebi din cauza neîncrederii reciproce.

Viorel Chivrigă menționează că de această situație profită companii din alte state, ceea ce face ca România să se claseze în acest moment doar pe locul 5 în topul investitorilor, “o poziție care nu este firească pentru o țară mai mult decât prietenă R. Moldova”.

În ceea ce privește avantajele investițiilor peste Prut, Chivrigă spune că oamenii de afaceri din România ar putea profita în primul rând de conexiunile pe care le are R. Moldova cu statele din Comunitatea Statelor Independente.

La rândul său, analistul Adrian Lupușor (Expert- Grup) consideră că mărimea mică a pieței de desfacere și calitatea climatului și a culturii și de afaceri care sunt inferioare celei din România ar putea fi o explicație pentru prezența redusă a investitorilor români peste Prut.

Lupușor menționează, de asemenea, că problemele sistemice ale țării – justiție ineficientă și coruptă, incertitudine sporită, infrastructura proastă, cadru regulator deloc prietenos mediului de afaceri – îi descurajează, de asemenea, pe investitori să-și crească prezența în Republica Moldova.

Deși România se află pe primul loc după numărul companiilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova, aceasta este doar pe locul 8 la capitolul volumului de capital investit. Prin urmare, majoritatea firmelor românești care activează în Republica Moldova sunt relativ mici, iar potențialul de colaborare este departe de a fi valorificat la justa sa valoare”, explică Lupușor.

El adaugă că ar trebui să existe mai multe proiecte transfrontaliere între ambele țări în domenii precum cel energetic, turism sau proiecte infrastructurale la nivelul localităților publice locale pentru a fi schimbată situația.

În ceea ce privește avantajele investiționale pentru oamenii de afaceri din România, expertul menționează că Republica Moldova ar putea servi drept punte pentru accesul la piața CSI, având în vedere Acordul de Liber Schimb de care dispune cu aceste state. “ În general, odată cu semnarea în viitorul apropiat a Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeana, Republica Moldova va fi una din puținele țări care va beneficia de acces preferențial atât pe piețele din Occident, cât și pe cele din Orient”, explică Lupușor.

În plus, expertul consideră că investitorii români ar trebui să fie atrași, printre altele, și de faptul că în Republica Moldova cheltuielile salariale sunt mai mici în comparație cu cele plătite în România, dar și de faptul că majoritatea cetățenilor vorbesc atât limba română, cât și rusa, iar fiscalitatea este mult mai mică în peste Prut decât în România.

Ce spun statisticile

Ponderea României în comerţul exterior al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este de 29,7% în perioada ianuarie – februarie 2013, conform datelor furnizate de Biroul de statistică al Republicii Moldova, citate într-un comunicat dat publicității în aprilie de Ambasada României la Chişinău.

Statisticile arată, pentru perioada ianuarie – februarie 2013, o creştere a schimburilor comerciale bilaterale cu 14,3%, atingând valoarea de 169 milioane dolari. Exporturile din România au înregistrat o majorare cu 23% (111 milioane de dolari), în timp ce importurile din Republica Moldova au atins valoarea de 58 de milioane dolari. Soldul balanţei comerciale, în valoare de 53 de milioane dolari, este în favoarea României.

Republica Moldova reprezintă a şaptea piaţă extracomunitară pentru exporturile româneşti, după state ca Turcia, Federaţia Rusă, SUA sau Ucraina. În anul 2012, valoarea comerţului bilateral a fost de 1,2 miliarde de dolari, depăşind nivelul considerat record din anul 2008, potrivit Ambasadei României la Chişinău.

Rusia conduce însă detașat la capitolul investiții străine directe în Republica Moldova, cu 725 milioane de dolari, urmată de Olanda, cu 518 milioane dolari, Cipru, cu 253 milioane de dolari și Franța, cu 246 de milioane de dolari. România se află, potrivit datelor din luna ianuarie a acestui an, pe locul cinci, cu 240 de milioane de dolari.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »