Vizita și mesele de peste Ocean ale cuplului Dragnea – Grindeanu. Detaliile comunicate de șeful PSD și alte chestiuni neclare

De Victor Bratu | 20.1.2017 .

Postările pe Facebook ale lui Liviu Dragnea sunt singurele detalii ale vizitei private făcute peste Ocean de președintele PSD și de premierul Sorin Grindeanu. O vizită pe care, inițial, Liviu Dragnea o prezenta drept una oficială. O vizită la care însă nu a lucrat nici Ambasada SUA la București, nici Ministerul de Externe, oficial.

Singurul implicat în organizarea acestei vizite, neoficial, este ambasadorul României la Washington, George Maior, spun pentru cursdeguvernare.ro surse avizate.

Una dintre marile necunoscute ale acestei deplasării este rețeta financiară, cunoscut fiind faptul că prezența la investirea unui președinte al SUA – dincolo de ambasadorii de la Washington, singurii acreditați  oficial să-și reprezinte țătile – este una finanțată.

Contactat de cursdeguvernare.ro, trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a declarat că PSD a cheltuit mai puțin de 50.000 de lei cu vizita celor doi oficiali. Cheltuielile se referă, spune trezorierul, la transport, cazare și asigurări medicale.

(Ne)oficial e bine

În fața reacției președintelui Iohannis, care a transmis public că singurul reprezentant al României prezent la ceremonia de inaugurare a celui de-al 45-lea președinte al SUA este ambasadorul român la Washington, și a articolelor de presă care au descris protocolul american prilejuit de ceremonie, care nu coține invitații  adresate unor demnitari străini, Liviu Dragnea nu a mai avut argumente să își susțină teoria.

Și a aruncat în derizoriu curiozitatea presei, declarând: ”Nu știu, poate reprezint clădirea asta ( Palatul Parlamentului, locul în care a răspuns la întrebare- n. red.)”.

Semn că Liviu Dragnea chiar a încercat să reprezinte Parlamentul, cel puțin în ceea ce privește decontarea cheltuielilor, stă o decizie a Camerei Deputațior, publicată vineri de News.ro, prin care conducerea forului legislativ a aprobat, prin memorandum, decontarea vizitei în SUA.

(Citiți și: Camera Deputaților a aprobat plata cheltuielilor cu deplasarea lui Liviu Dragnea la Washington)

Sesizând cu siguranță pericolul unui abuz de funcție, trezorierul PSD a salvat situația, cel puțin în acest moment, anunțând că partidul își asumă, și va onora, toate cheltuielile ocazionate de plecarea celor doi membri marcanți ai PSD.

Marea (sau mica) necunoscută: decontul vizitei

Nimeni însă nu spune, oficial, cât a costat această deplasare. Și, foarte probabil, acest amănunt va rămâne un mister. Detaliul oferit cursdeguvernare.ro de trezorierul PSD Mircea Drăghici: sub 50.000 de lei a cheltuit partidul.

Politico scrie însă că și accesul la toate evenimentele din cadrul săptămânii învestirii președintelui-ales este pe bani.

În funcție de statutul participanților prețul variază. Mai exact, pentru o cină cu potențiali șefi de agenții guvernamentale din SUA sumele se încadrează între 100.000 și 200.000 de dolari.

Însă, biletul pentru cina de joi, la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump, a costat între 500.000 și 1.000.000  de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico.

PSD nu este singura formațiune politică din Europa care își trimite reprezentanții la inaugurarea din Statele Unite. Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), scrie că liderii partidului Mişcarea Socialistă pentru Integrare (LSI) din Albania, membră a coaliţiei aflată la guvernare, au plătit o firmă de lobby de la Washington pentru a intermedia obţinerea unor invitaţii la ceremonia de învestitură din SUA. LSI va plăti 15.000 de euro pe lună, timp de şase luni, pentru serviciile companiei McKeon Group, o firmă de lobby a congresmanului republican Howard P. McKeon.

(Citiți și: Sevil Shhaideh – premier cu delegație între 18-22 ianuarie. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu participă pe banii partidului la învestirea Administrației Trump)

Cel mai probabil, în această operațiune PSD a beneficiiat de serviciile lui Elliott Broidy, unul dintre vicepreședinții Comitetului de organizare a ceremoniilor de inaugurare. Broidy, care în 2009 a scăpat de o condamnare la 4 ani de închisoare deoarece a semnat o înțelegere cu procurorii și le-a oferit acestora probe în cazul unor funcționari americani care au luat o mită de un milion de dolari, a fost cel care a trimis invitația adresată lui Liviu Dragnea.

Este posibil ca Dragnea și Grindeanu să fi plătit de fapt lui Elliott Broidy un fel de ”wild card”, membrii acestui comitet primind de obicei un număr restrâns de invitații la evenimentele organizate, pentru a le înmâna apropiaților.

Facebook – sursa comunicatelor oficiale ale vizitei

Postările de pe pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea, 4 la număr până la această oră, sunt sursa de informații oferită media române. Aceste postări sunt:

Ultima postare, a patra

A treia postare:A doua postare:Prima postare:

Premierul Sorin Grindeanu are doar o postare pe Facebook:

Dragnea nu a reușit performanța lui Adrian Năstase

”Piesa de rezistență”  a lui Liviu Dragnea o reprezintă o serie de imagini care-l surprind stând de vorbă cu, la acel moment, viitorul președinte al Statelor Unite.

Una dintre fotografiile postate de Liviu Dragnea ar fi avut toate șansele să fie respinse de un specialist în imagine publică din cauză că îl prezintă pe șeful PSD într-o postură nefavorabilă (de altfel, imaginea a fost comentată și editată în fel și chip pe Facebook, de către alți utilizatori):

Liviu Dragnea mai are până să ajungă la performanțele de imagine înregistrate de fostul său șef Adrian Năstase: în 2004, acesta a aranjat o vizită în SUA, unde a fost primit în Biroul Oval de președintele de la acel moment, George W. Bush.

În condițiile în care liderul PSD nu își anunțase intenția de a candida la președinția României, Bush a afirmat public că este sigur că Adrian Năstase va câștiga apropiata bătălie electorală. Iar Năstase a anunțat, de peste Ocean, că va intra în bătălia electorală. Pe care, sigur, a pierdut-o. Un amănunt care pălește în fața rafinamentului cu care s-a pregătit mișcarea.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »