Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 20.11.2013 .
Pentru prima dată începând din 2004, o întreprindere din UE – producătorul de automobile Volkswagen – este cel mai mare investitor privat în domeniul cercetării și dezvoltării, la nivel mondial., potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
Volkswagen se află în fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investițiilor în cercetarea și dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investiții de 9,5 miliarde de euro în 2012.
În ansamblu, întreprinderile cu sediul în UE (527 de societăți) au intensificat investițiile în cercetare și dezvoltare cu 6,3%, puțin peste creșterea înregistrată în medie de cele 2.000 de întreprinderi care figurează în tabloul de bord (+ 6,2%).
Cu toate acestea, la fel ca și anul trecut, întreprinderile au rămas în urma omoloagelor lor din SUA (+ 8,2%). Societățile din UE au înregistrat, de asemenea, niveluri de performanță variabile în funcție de sector – s-au observat creșteri puternice ale investițiilor în cercetare și dezvoltare pentru anumite sectoare, dar și stagnare sau declin în altele.
Întreprinderile care au făcut obiectul sondajului aferent tabloului de bord menționat preconizează că investițiile lor în cercetare și dezvoltare vor crește în medie cu 2,6% pe an în perioada 2013-2015, ceea ce reprezintă o diminuare a așteptărilor în comparație cu anul precedent.
Creșterea medie de 6,2% a investițiilor în cercetare și dezvoltare realizate de întreprinderile incluse în tabloul de bord a fost realizată în ciuda încetinirii creșterii încasărilor nete din vânzări (+ 4,2% față de + 9,9% în 2011) și a scăderii cu 10,1% a profiturilor din exploatare în 2012.
Rezultatele pozitive, în ansamblu, ale UE au fost determinate în mare măsură de creșterea ratei investițiilor în cercetare și dezvoltare realizate de companiile germane, în special în sectorul automobilelor.
Locul al doilea în clasament este ocupat de Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investiție de 8,3 miliarde de euro.
Printre primele 10 întreprinderi din clasament se numără și cinci societăți cu sediul în Statele Unite (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson și Pfizer), două cu sediul în Elveția (Roche și Novartis) și o societate din Japonia (Toyota).
Companiile cu sediul în UE care activează în sectorul automobilelor și al componentelor auto au înregistrat o creștere puternică a investițiilor în cercetare și dezvoltare (+ 14,4%, în timp ce omoloagele lor americane au înregistrat o scădere cu 2,6%).
De asemenea, întreprinderile din UE au avut performanțe mai bune decât cele americane în sectorul ingineriei industriale (+ 12,3% față de + 9,4%), precum și în industria aerospațială și de apărare (+ 9,5% față de -1,3%). Întreprinderile din UE care activează în sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) au obținut rezultate variabile; astfel, cele din domeniul software-ului și al serviciilor informatice au avut performanțe bune (+ 14,2%), dar cele din sectorul echipamentelor informatice au înregistrat o scădere (-2,3%). În schimb, societățile cu sediul în SUA au înregistrat rezultate bune în ambele sectoare (+ 12,6% și + 14,8%).